stickyUncategorized

Προτάσεις σχετικά με την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού στη περιοχή μας

Ο Ν.Ο.Μεσολογγίου θέλει να ενημερώσει για άλλη μια φορά τους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, για τις προτάσεις που έχει κατά καιρούς κοινοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση.

Τονίζουμε ότι όλες οι παρακάτω προτάσεις και δράσεις υλοποιούνται από το 2000 από τον ΝΟΜεσολογγίου!

Κατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου

Είναι πλεονασμός να αναλύσουμε τα πολλαπλά οφέλη αυτής της δραστηριότητας, για την οποία δραστηριότητα ο ΝΟΜ έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση, έχει έρθει σε επαφή με ειδικούς και έχει να προτείνει λύσεις.

Ο ΝΟΜ από το 2000 λειτουργεί ακαδημία κολύμβησης τους καλοκαιρινούς μήνες είτε στην Τουρλίδα, είτε στο λιμάνι, είτε στην πισίνα του Plaza.

Χιλιάδες παιδιά όλα αυτά τα χρόνια έχουν μάθει σωστή κολύμβηση.
Η ομάδα υδατοσφαίρισης μετά από μισό αιώνα συνεχής παρουσίας στα πανελλήνια πρωταθλήματα, το 2021 αναγκάστηκε να αναστείλει τη δράση της.

Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, παραθέτουμε λεπτομέρειες της μελέτης υλοποίησης του έργου.

Προπονητικό Κωπηλατοδρόμιο

Διαμόρφωση – κατασκευή, του δίαυλου Μεσολογγίου – Αιτωλικού σε προπονητικό κωπηλατοδρόμιο, σε συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας, ΓΓΑ και ΝΟΜ. Απαιτούνται μικρές και ήπιες παρεμβάσεις γιατί το κανάλι ήδη υπάρχει!
Από το 2006 φιλοξενούμε ομάδες από Ελλάδα και εξωτερικό για κοινόβια προετοιμασίας χωρίς να έχουμε επενδύσει το ελάχιστο σε υποδομές.
Ο ΝΟΜ έχει ήδη ετοιμάσει σχετική φωτορεαλιστική πρόταση και τοπογραφικό.

Καταδυτικό – θεματικό πάρκο

Κατασκευή καταδυτικού – θεματικού πάρκου, πόντιση των παλαιών αεροσκαφών (που σαπίζουν στο αεροδρόμιο), νότια του Αι Σώστη.
Έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις παλαιότερα με ΦΔΛΘ, Αερολέσχη και επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πιστεύουμε ότι ο καταδυτικός τουρισμός θα βοηθήσει την οικονομία της περιοχής.

ΥΓ. η άγκυρα που κοσμεί το μνημείο στην είσοδο της πόλης μας, έχει βρεθεί και ανελκυσθεί από αυτοδύτες του ΝΟΜεσολογγίου.
Ήταν βυθισμένη για τουλάχιστον 200 χρόνια, νότια του Αη Σώστη και είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της Πόλη μας.

Kitesurfing

Αναβάθμιση της δράσης του kitesurf στο Διόνι, που πλέον όλοι γνωρίζουν ότι είναι διεθνής προορισμός.
Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται καθημερινά και μπορούν να βοηθήσουν μεταβιβάζοντας την πείρα τους.

Ιστιοπλοϊκό Κέντρο Ανοιχτής Θαλάσσης

Κατασκευή ιστιοπλοϊκού κέντρου ανοιχτής θάλασσας στη Τουρλίδα.
Υπάρχει έτοιμη η πρόταση.

Υποστήριξη δράσεων ΝΟΜ

Συνεργασία φορέων για αναβάθμιση των δράσεών μας όπως είναι ο κωπηλατικός και κολυμβητικός διάπλους λιμνοθάλασσας, οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες με σκάφη optimist και laser στη Τουρλίδα και η ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα Μεσολόγγι – Κάλαμος.

Μουσείο ναυτικής ιστορίας

Δημιουργία μουσείου της ναυτικής μας ιστορίας στο κτήριο της ιχθυόσκαλας.
Σχετικές πληροφορίες και ιδέες: Internationales Maritimes Museum Hamburg

ERASMUS+

Αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος για τον αθλητισμό και πολιτισμό ERASMUS+. Έχουν γίνει σχετικές διεργασίες παλαιότερα.
Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί για κάποιους να είναι ακόμα άγνωστη λέξη και άλλοι να τον αναφέρουν στις προεκλογικές εξαγγελίες για εντυπώσεις, εμείς στον ΝΟΜ τον κάνουμε πράξη από το μακρινό 2000!!

Πιστεύουμε ότι εάν η Δημοτική Αρχή βάλει τις προτάσεις μας σε προτεραιότητα, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις ναυταθλητικές μας δράσεις και να τους δώσουμε τον εξωστρεφή χαρακτήρα που χρειάζονται προς όφελος της νεολαίας, του ναυταθλητισμού και της τοπικής μας οικονομίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Ο ΝΟΜεσολογγίου είναι από τα λίγα πανελληνίως σωματεία με επίσημη αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ, είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο της και είναι μέλος σε 3 αθλητικές ομοσπονδίες (Κάνοε Καγιάκ, Κολύμβηση και Ιστιοπλοΐα).
Είναι περιττό να αναφέρουμε συνέχεια την αναγκαιότητα κατασκευής κολυμβητηρίου.
Εκτός των άλλων ευνόητων πολλαπλών ωφελειών, όπως το έθεσε σε εμάς ο Δήμαρχος Άργους κατά την εκεί επίσκεψή μας: «ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ».

ANOIKTO ή ΚΛΕΙΣΤΟ??

Ιδανικό θα ήταν ένα κλειστό κολυμβητήριο με 2 πισίνες, μια 33 Χ 25 μ και μια μικρότερη για προσχολικές ηλικίες, ΑΜΕΑ κτλ.
Παρόμοιο κατασκευάστηκε στο Άργος με κόστος αρχικού προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ και τελικό κόστος (έκπτωση) 850.000 ευρώ.
Τα στοιχεία του Αντιδημάρχου Άργους και του μελετητή του έργου είναι στη διάθεση μας.

Εδώ η συμβολή της δημοτικής αναπτυξιακής θα μείωνε κατά πολύ τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλει ο Δήμος μας.

Αν όμως, το κόστος κατασκευής ενός κλειστού κολυμβητηρίου είναι πάνω από τις δυνατότητες του Δήμου μας, τότε ένα ΑΝΟΙΚΤΟ με τις ίδιες ως άνω διαστάσεις θα ήταν επαρκέστατο και κατά πολύ οικονομικότερο, ιδιαίτερα με τις δυνατότητες κατασκευής που καθιστούν την ετήσια δαπάνη θέρμανσης του νερού αμελητέα. Αυτή είναι και η πρόταση μας.

Εξάλλου από το σύνολο των κολυμβητικών δεξαμενών που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι περισσότερες είναι ανοικτές. Ο λόγος είναι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα και το κόστος κατασκευής των κλειστών κολυμβητηρίων.

Αναφορικά στη Αθήνα με μέση θερμοκρασία ψυχρότερη από το Μεσολόγγι, από τις 25 περίπου πισίνες, οι 20 είναι ανοικτές. Αναφέρουμε μερικές : Πετράλωνα, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Άλιμος, Π. Φάληρο, Καστέλα, Αγ. Κοσμάς, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη Γέρακας, Μαρούσι, ΟΑΚΑ κ.α) και το καινούργιο που γίνεται στη Βούλα είναι ανοικτό 225 Χ 33μ. Αλλά και εκτός Αθηνών όπως είναι στο Ναύπλιο, Πάτρα, Αμαλιάδα, Καλαμάτα, Ιτέα, Άρτα, Λαμία και αλλού.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

Το ιδανικότερο σημείο για το κολυμβητήριο, πιστεύουμε ότι είναι απέναντι από τον Άγιο Νεκτάριο στις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, σε γειτνίαση με το υπό ανάπλαση χώρου του θεάτρου του λιμανιού. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε προτείνουμε το χώρο εντός του ΔΑΚ, ανατολικά του κλειστού γυμναστηρίου, ώστε μετά την ανακαίνιση να αποτελούν ένα ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο αντάξιο της πρωτεύουσας του νομού μας.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ως γνωστόν, μια αθλητική υποδομή ( όπως όλες οι υποδομές κοινής ωφελείας) εξ ορισμού είναι λάθος να εκτιμάται με επιχειρηματικά κριτήρια βιωσιμότητας.
Η ύπαρξη της και μόνο είναι δείγμα προόδου, πολιτισμού και ανάπτυξης μιας περιοχής. Είναι υπεραξία!

Ένα κολυμβητήριο λοιπόν στη περιοχή μας έχει πολλαπλή χρησιμότητα στη κοινωνία.

Ο ΝΟΜ σε πρωτόγονες συνθήκες στη Τουρλίδα ή στο λιμάνι, διδάσκει σε πάνω από 100 παιδιά κάθε καλοκαίρι τις βασικές αρχές κολύμβησης. Άρα βάσει του πληθυσμού μας, εκτιμούμε ότι 200-250 παιδιά θα κάνουν χρήση του κολυμβητηρίου και επιπλέον 150-200 ενήλικες θα κολυμπούν στις ώρες κοινού είτε για αναψυχή είτε για θεραπευτικούς σκοπούς.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία από δύο κολυμβητήρια σας γνωστοποιούμε ότι: Το ανοικτό κολυμβητήριο της Ιτέας με παλαιό εξοπλισμό και χρησιμοποιώντας πετρέλαιο για τη θέρμανση του νερού και με τιμή 1,10/λίτρο, δαπανά 80,000 ευρώ ετησίως.

Επίσης χρησιμοποιεί ειδική κουβέρτα που καλύπτει τη δεξαμενή μειώνοντας τις απώλειες θερμοκρασίας μιας και βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασού και με περιβαλλοντικές συνθήκες ψυχρότερες του Μεσολογγίου.

Το νέο σύγχρονο κολυμβητήριο του Άργους δε θα χρησιμοποιεί καθόλου πετρέλαιο αλλά γεωθερμία, αντλίες θερμότητας και ηλιακή ενέργεια μηδενίζοντας το ετήσιο κόστος θέρμανσης του νερού, που είναι και το ζητούμενο. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του δικού μας κολυμβητηρίου είναι η ανέξοδη τροφοδοσία του νερού από το παλαιό υδραγωγείου «ΧΑΛΑΖΙΑ».

Με εκτίμηση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟΜεσολογγίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *