Με αφορμή τη συζήτηση για τις αθλητικές υποδομές του Δήμου μας, ο Ν.Ο.Μεσολογγίου σας ενημερώνει για τις προτάσεις που έχει κατά καιρούς κοινοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση.
1. Κατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου! Είναι πλεονασμός να αναλύσουμε τα πολλαπλά οφέλη αυτής της δραστηριότητας. Ο ΝΟΜ έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση, έχει έρθει σε επαφή με ειδικούς και έχει να προτείνει λύσεις. Θα επανέλθουμε με σχετικό έγγραφο ειδικά για το κολυμβητήριο μας!!
2. Διαμόρφωση – κατασκευή του δίαυλου Μεσολογγίου -Αιτωλικού σε προπονητικό κωπηλατοδρομίο σε συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας , ΓΓΑ και ΝΟΜ. Απαιτούνται μικρές και ήπιες παρεμβάσεις γιατί το κανάλι ήδη υπάρχει!! Από το 2006 φιλοξενούμε ομάδες από Ελλάδα και εξωτερικό για κοινόβια προετοιμασίας χωρίς να έχουμε επενδύσει το ελάχιστο σε υποδομές. Ο ΝΟΜ έχει ήδη ετοιμάσει σχετική φωτορεαλιστική πρόταση και τοπογραφικό.
3. Κατασκευή καταδυτικού – θεματικού πάρκου,(πόντιση των παλαιών αεροσκαφών που σαπίζουν στο αεροδρόμιο) νότια του Αι Σώστη. Έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις παλαιότερα με ΦΔΛΘ, Αερολέσχη και επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών. Πιστεύουμε ότι ο καταδυτικός τουρισμός θα βοηθήσει την οικονομία της περιοχής. ΥΓ η άγκυρα που κοσμεί το μνημείο στην είσοδο της πόλης μας, έχει βρεθεί και ανελκυσθεί από αυτοδύτες του ΝΟΜεσολογγίου. Ήταν βυθισμένη για τουλάχιστον 200 χρόνια, νότια του ΑηΣώστη και είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της Πόλη μας.
4. Αναβάθμιση της δράσης του kitesurf στο Διόνι, που πλέον όλοι γνωρίζουν ότι είναι διεθνής προορισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται καθημερινά και μπορούν να βοηθήσουν με την εμπειρία τους.
5. Κατασκευή ιστιοπλοϊκού κέντρου ανοιχτής θάλασσας στη Τουρλίδα. Υπάρχει πρόταση.
6. Συνεργασία φορέων για αναβάθμιση των δράσεων μας όπως είναι ο κωπηλατικός και κολυμβητικός διάπλους λιμνοθάλασσας, ο ιστιοπλοϊκός αγώνας με σκάφη optimist και laser στη Τουρλίδα και η ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα Μεσολόγγι – Κάλαμος.
7. Αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος για τον αθλητισμό και πολιτισμό ERASMUS+. Έχουν γίνει σχετικές διεργασίες παλαιότερα.
Πιστεύουμε ότι εάν η Δημοτική Αρχή βάλει τις προτάσεις μας σε προτεραιότητα, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις ναυταθλητικές μας δράσεις και να τους δώσουμε τον εξωστρεφή χαρακτήρα που χρειάζονται προς όφελος της νεολαίας, του ναυταθλητισμού και της τοπικής μας οικονομίας.
Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση , με τιμή το ΔΣ του ΝΟΜεσολογγίου. Αξιότιμε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
Εν όψει του επικείμενου ΔΣ με θέμα τις αθλητικές υποδομές του Δήμου, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να προσκληθούν και τα αθλητικά σωματεία της περιοχής – τα κατεξοχήν ενδιαφερόμενα- για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Επειδή αυτό για τους γνωστούς λόγους δεν θα συμβεί, με το παρόν θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τις προτάσεις μας για το θέμα του κολυμβητηρίου που άπτεται των δικών μας δράσεων.
Ο ΝΟΜεσολογγίου από τα λίγα πανελληνίως σωματεία που έχει επίσημη αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ, είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο της και είναι μέλος σε 3 αθλητικές ομοσπονδίες (Κάνοε Καγιάκ, Κολύμβηση και Ιστιοπλοΐα ), δε θα κουράσει το σώμα με την αναγκαιότητα κατασκευής κολυμβητηρίου. Εκτός των άλλων ευνόητων πολλαπλών ωφελειών, όπως το έθεσε σε εμάς ο Δήμαρχος Άργους κατά την εκεί επίσκεψή μας «ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ».
Επιγραμματικά λοιπόν η άποψη του ΝΟΜ είναι:
ANOIKTOή ΚΛΕΙΣΤΟ??
Ιδανικό θα ήταν ένα κλειστό κολυμβητήριο με 2 πισίνες , μια 33 Χ 25 μ και μια μικρότερη για προσχολικές ηλικίες , ΑΜΕΑ κτλ. Παρόμοιο κατασκευάστηκε στο Άργος με κόστος αρχικού προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ και τελικό κόστος (έκπτωση) 850.000 ευρώ. Τα στοιχεία του Αντιδημάρχου Άργους και του μελετητή του έργου είναι στη διάθεση μας. Εδώ η συμβολή της δημοτικής αναπτυξιακής θα μείωνε κατά πολύ τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλει ο Δήμος μας.
Αν όμως, το κόστος κατασκευής ενός κλειστού κολυμβητηρίου είναι πάνω από τις δυνατότητες του Δήμου μας, τότε ένα ΑΝΟΙΚΤΟ με τις ίδιες ως άνω διαστάσεις θα ήταν επαρκέστατο και κατά πολύ οικονομικότερο, ιδιαίτερα με τις δυνατότητες κατασκευής που καθιστούν την ετήσια δαπάνη θέρμανσης του νερού αμελητέα. Αυτή είναι και η πρόταση μας.
Εξάλλου από τις 170 περίπου κολυμβητικές δεξαμενές που υπάρχουν στην Ελλάδα , οι 150 είναι ανοικτές. Ο λόγος είναι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα και το κόστος κατασκευής των κλειστών κολυμβητηρίων. Αναφορικά στη Αθήνα με μέση θερμοκρασία ψυχρότερη από το Μεσολόγγι, από τις 25 περίπου πισίνες , οι 20 είναι ανοικτές. Αναφέρουμε μερικές : Πετράλωνα , Περιστέρι, Χαϊδάρι, Άλιμος, Π. Φάληρο, Καστέλα, Αγ. Κοσμάς, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη Γέρακας, Μαρούσι, ΟΑΚΑ κ.α) και το καινούργιο που γίνεται στη Βούλα είναι ανοικτό 225 Χ 33μ . Αλλά και εκτός Αθηνών όπως είναι στο Ναύπλιο, Πάτρα, Αμαλιάδα, Καλαμάτα, Ιτέα, Άρτα, Λαμία και αλλού.
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ
Το ιδανικότερο σημείο για το κολυμβητήριο , πιστεύουμε ότι είναι απέναντι από τον Άγιο Νεκτάριο στις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, σε γειτνίαση με το υπό ανάπλαση χώρου του θεάτρου του λιμανιού. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε προτείνουμε το χώρο εντός του ΔΑΚ, ανατολικά του κλειστού γυμναστηρίου, ώστε μετά την ανακαίνιση να αποτελούν ένα ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο αντάξιο της πρωτεύουσας του νομού μας.,
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Ως γνωστόν, μια αθλητική υποδομή ( όπως όλες οι υποδομές κοινής ωφελείας) εξ ορισμού είναι λάθος να εκτιμάται με επιχειρηματικά κριτήρια βιωσιμότητας. Η ύπαρξη της και μόνο είναι δείγμα προόδου, πολιτισμού και ανάπτυξης μιας περιοχής. Είναι υπεραξία! Ένα κολυμβητήριο λοιπόν στη περιοχή μας έχει πολλαπλή χρησιμότητα στη κοινωνία. Ο ΝΟΜ σε πρωτόγονες συνθήκες στη Τουρλίδα ή στο λιμάνι, διδάσκει σε πάνω από 100 παιδία κάθε καλοκαίρι τις βασικές αρχές κολύμβησης. Άρα βάσει του πληθυσμού μας, εκτιμούμε ότι 200-250 παιδιά θα κάνουν χρήση του κολυμβητηρίου και επιπλέον 150-200 ιδιώτες θα κολυμπούν στις ώρες κοινού είτε για αναψυχή είτε για θεραπευτικούς σκοπούς.
ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία από δύο κολυμβητήρια σας γνωστοποιούμε ότι: Το ανοικτό κολυμβητήριο της Ιτέας με παλαιό εξοπλισμό και χρησιμοποιώντας πετρέλαιο για τη θέρμανση του νερού και με τιμή 1,10/λίτρο , δαπανά 80,000 ευρώ ετησίως. Επίσης χρησιμοποιεί ειδική κουβέρτα που καλύπτει τη δεξαμενή μειώνοντας τις απώλειες θερμοκρασίας μιας και βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασού και με περιβαλλοντικές συνθήκες ψυχρότερες του Μεσολογγίου.
Το νέο σύγχρονο κολυμβητήριο του Άργους δε θα χρησιμοποιεί καθόλου πετρέλαιο αλλά γεωθερμία, αντλίες θερμότητας και ηλιακή ενέργεια μηδενίζοντας το ετήσιο κόστος θέρμανσης του νερού, που είναι και το ζητούμενο. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του δικού μας κολυμβητηρίου είναι η ανέξοδη τροφοδοσία του νερού από το παλαιό υδραγωγείου «ΧΑΛΑΖΙΑ».
Κύριε Πρόεδρε
Παρακαλούμε θερμά οι παραπάνω απόψεις του ΝΟΜ να αναγνωστούν στα μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου πριν την έναρξη της συζήτησης ή να διανεμηθούν αντίγραφα ώστε έκαστο μέλος να γνωρίζει τη θέση του ΝΟΜ αναφορικά με το χρονίζον και φλέγον ζήτημα κατασκευής κολυμβητηρίου στην Πόλη μας.